Varukorg


VISA HÄNSYN !!!
AVFYRA DINA FYRVERKERIER ENDAST MELLAN 23:00 - 01:00 PÅ NYÅRSAFTON

 

FYRVERKERIETS HISTORIA

Bakgrunden till dagens festivaler

Att roa sig med smällare är en gammal tradition djupt rotad i den kinesiska folksjälen. Man använde sig av frisk bambu som slängdes på elden vilket medförde att luften i rören utvidgades av värmen och splittrades med en knall. Därav det kinesiska namnet på smällare "baozhu" (bristande bambu). Detta var långt före krutet gav möjlighet till pyrotekniska smällar. De första eldvapen man känner till härstammar från Kina/Beng alen. På 1000-talet hade kineserna ett stort urval av olika vapen drivna med krut fram ställt av olika plantor.

Efterhand kom de fram till blandningar av svavel och salpeter. Kunskapen om dessa vapen följde arabiska handelsvägar till Europa. I skrift som härstammar från en munk i England på 1200-talet, omnämns raketen som "flygande eld". Drottning Kristina (1626-89), anses vara den som införde fyrverkerikonsten till Sverige. Efter sin frånsägelse av kronan för att bli katolik med Rom som hemort, lämnade hon Sverige med en färdväg som kantades av en rad med fyrverkerier. Hennes mest kända fyrverkeri avfyrades i Narva 1648, som en avslutning av det 30-åriga kriget och fredsfördraget i Westfalen.

Christian IV, regent i Danmark och samtida med Drottning Kristina, var också han intresserad av fyrverkerier. Ett problem för hans del var bristen på papper till pjäsernas hylsor vilket medförde att när han 1634 skulle fira sina barns dubbelbröllop sägs ha användt stora delar av Kalundborgs arkivhandlingar för tillverkningen. Handlingarna hade beordrats till Köpenhamn för revidering, men vid återlämnandet saknades åtskilliga dokument, varför kännedomen om Kalundborgs historia och räkenskaper före 1634 är mycket bristfälliga.

Det kanske mest kända fyrverkeriet någonsin arrangerades i Green Park i London den 27 april 1749. Firandet gällde freden i Aachen. George I ansåg sig ha vunnit kriget men vinsten var så obetydlig att han, för att ge sken av en stor seger, beslöt att arrangera ett pampigt fyrverkeri. Ett enormt podium i trä, föreställandes ett slott byggdes. Händel fick uppdraget att skriva musik till fyrverkeriet och den mycket kända "Royal fireworks music" komponerades och skulle uppföras av en hundramannaorkester.

Redan vid den bombastiska inledningsaluten fattade kulisserna eld och orkestern fick utrymma slottet i panik. Musiken blev inte slutspelad vid detta tillfälle, men fyrverkeriet blev avfyrat. Dock inte i den ordning som fyrverkarna hade planerat, men det lär ha varit ett magnifikt skådespel, på avstånd. Vidareutvecklingen med raketer och fyrverkerier till festbruk blev mycket populärt och när man i början på 1800-talet började exprimentera med olika utfällningar av metallsalter för att få fram färger var detta något alla kungar och kejsare skulle ha för att markera alla glada stunder i livet.

Själva ordet fyrverkeri är av militärt ursprung (av tyska fauerwerk). Att använda eld som vapen var något man kom på tidigt. Kasta fyrverk var det tekniska begreppet och de som bemannade dessa vapen kallades fyrverkare. Titeln överfördes sedemera till fyrverkerikonsten och används alltjämt av dom som tillverkar och hanterar fyrverkeripjäser.

DJUR OCH FYRVERKERI

Djuren, våra vänner


Fyrverkerier har sedan många år tillbaka varit en självklar ingrediens i vårt nyårsfirande. Det gör övergången från det gamla året till det nya till något alldeles extra festligt och gläder och fascinerar såväl gammal som ung. Tyvärr finns det de som inte kan känna någon glädje över denna sed. Vi tänker då på våra sällskapsdjur och deras ägare, som naturligtvis våndas med sina skyddslingar, när dessa i många fall blir helt förskräckta över de såväl totalt omotiverade som onaturliga och starka smällarna och ljuskaskaderna.

Då vi inte är experter på djur, har vi bett receptarie och djursjukvårdare Ingrid Lindgren, Landskrona Smådjursklinik, att ge några goda råd i detta sammanhang. Hon sammanfattar sina rekommendationer som följer:

Gällande hunden måste ju denna också kunna gå ut med ägaren för att uträtta sina behov. Viktigt är att du ger dagens första dos redan på morgonen, innan djuret blivit stressat och uppskrämt. Ett redan ängsligt djur kan nämligen behöva betydligt högre dos av läkemedlet än normalt för att bli lugnat, vilket kan ge oönskade och riskabla följder. -Tänk på att ett djur som fått lugnande medel kan förlora sitt normala omdöme! Om någon eller något överraskar hunden eller katten, kan denna helt reflexivt bita ifrån sig för att freda sig. Detta måste särskilt beaktas vad gäller djurets kontakter med stimmiga och festglada barn!

Exempel på bedövande medel i sprayform för hundar är D.A.P

MEDICINERA ALDRIG DITT SÄLLSKAPSDJUR UTAN ATT RÅDFRÅGA VETERINÄR!

Observera att olika djurslag kan reagera mycket olika på ett och samma läkemedel och den lämpliga doseringen kan variera högst väsentligt. Vissa läkemedel för humant bruk kan vara direkt livsfarliga för våra sällskapsdjur!

Och till Dig som skall ansvara för ett fyrverkeri vill vi säga:

VAR RÄDD OM DIG SJÄLV OCH VISA ANDRA STÖRSTA HÄNSYN OCH OMTANKE, SÅ FÅR VI ALLA ETT GOTT NYTT ÅR!


LAGAR & REGLER

Information från MSB

18-årsgräns för fyrverkerier
För att köpa eller använda utomhusfyrverkerier måste du vara 18 år eller äldre. Att sälja eller ge fyrverkeripjäser till personer under 18 år är inte tillåtet.
En ung kille i munkjacka står i mörker. Varje år inträffar ett par hundra olyckor med fyrverkerier. Och det är pojkar under 18 år som toppar skadestatistiken.
Orsaken är att ungdomar - mest unga pojkar - ofta är inblandade i fyrverkeriolyckor. Med åldersgränsen vill man minska risken för skador i samband med fyrverkerier.
Det är ditt ansvar som förälder och annan vuxen att inte langa fyrverkerier till underåriga. På så sätt kan olyckorna bland unga minska. Enligt lag är det lika allvarligt att köpa ut fyrverkeriartiklar till personer under 18 år som att köpa ut alkohol.
Barnen tittar och lär. Sköter du som vuxen fyrverkerier på ett säkert sätt påverkar du barnen att också ha respekt för fyrverkerier.

Ny strängare lagstiftning mot langning
Det är straffbart att köpa ut fyrverkerier till minderåriga. Sedan september 2010 är lagstiftningen ännu tydligare på den här punkten. Den som överlämnar fyrverkerier till någon annan är skyldig att ta reda på att personen har fyllt 18 år.

Varje år inträffar ett par hundra olyckor med fyrverkerier. Och det är pojkar under 18 år som toppar skadestatistiken. Det vill säga barn som enligt gällande bestämmelser inte själva får köpa fyrverkerier.

Men de bestämmelser som finns följs inte alltid. Och för att komma åt problemet har lagen nu skärpts. I praktiken innebär det att den som överlämnar fyrverkerier till en minderårig begår en brottslig handling där påföljden kan bli böter. Olaglig överlåtelse av fyrverkerier i stora mängder kan leda till fängelsestraff. Smällare är olagliga.

Det är förbjudet att både sälja och använda smällare i Sverige. Förbudet kom till i årsskiftet 2001-2002.

FYRVERKERIER OCH MILJÖN
Fakta om skador, olyckor och miljöaspekter


Det har länge varit mycket tal om miljöaspekten när det kommer till fyrverkerier. Plast och kemiförbundet har gjort en utredning och kommit fram till att fyrverkerier har praktiskt taget ingen påverkan alls på miljön.

"Fyrverkerier och miljön" En faktaskrift som beskriver de kemiska ämnen som ingår i fyrverkerier och vilka effekter de kan ha på miljön, ladda hem i PDF-format direkt från Plast och kemiförbundet.

Fyrverkerifakta
Några korta fakta om fyrverkerier, skador, bränder och miljö

 

Policydokument för branschanslutna fyrverkeriföretag